Francais English Nederlands

Historie

De Bavaria brouwerij in Lieshout (provincie Brabant) is een van de oudste brouwerijen van Nederland. In het jaar 1719 werd voor het eerst melding gemaakt van brouwerij ‘De Kerkdijk’ in Lieshout. De familie Moorees brouwde daar, waarschijnlijk al vanaf 1680, op kleine schaal ambachtelijk bier. Eén van de dochters trouwde met ene Swinkels en hun afstammelingen namen in 1764 de brouwerij over.

Waar kleinschalige brouwerijen meer en meer het veld moesten ruimen wist de familie Swinkels zich staande te houden door steeds weer in te spelen op veranderingen in de markt. Zo besloten de gebroeders Swinkels in 1925 om over te stappen naar laaggistend bier (pilsener), ondanks dat het in die tijd gebruikelijker was om hooggistend bier te brouwen. Een mijlpaal die de brouwerij uiteindelijk klaarstoomde voor de toekomst.

Kwaliteit

Om verzekerd te blijven van de allerbeste kwaliteit opende Bavaria in 1939 haar eigen mouterij. In 2006 werd de mouterij in de Eemshaven geopend, waarmee Bavaria over de grootste mouterij van Europa beschikt.

Sinds begin jaren 90 beschikt Bavaria over natuurlijk mineraalwater uit eigen bron. Dit in combinatie met de eigen mouterij maakt dat de gehele productieketen in eigen beheer is, zodat Bavaria verzekerd is van een constante kwaliteit.

Innovatie

Bavaria wist in de loop der jaren met verschillende productintroducties leidende posities te verwerven in nichemarkten. Als grondlegger van het enige echte alcoholvrije bier heeft Bavaria een sterke positie in Nederland maar ook in andere delen van de wereld op kunnen bouwen. Zo exporteerde Bavaria in 1978 het eerste alcoholvrij bier naar het Midden-Oosten, niet in de laatste plaats vanwege de religieuze achtergrond in die regio. De brouwmethode die Bavaria gebruikt voor haar alcoholvrije bierproducten is nog steeds uniek in de brouwerswereld. In 2010 introduceerde Bavaria het eerste alcoholvrije witbier op de Nederlandse markt, waarmee de tot dan toe stagnerende alcoholvrij markt weer nieuw leven ingeblazen werd.

Sinds 2007 wordt Bavaria geleid door de 7e generatie Swinkels. Deze entree werd ingeluid met de introductie van Swinckels’ Volmaakt, een superieur pilsener.

De naam Bavaria

De merknaam Bavaria is in 1924 ontstaan, voor die tijd heette de brouwerij "Brouwerij de Kerkdijk". Bavaria bouwde in dat jaar een nieuwe brouwerij, de eerste brouwerij die overging naar het brouwen van laaggistend bier: pilsener. Tot die tijd werd er uitsluitend bier van hoge gisting (donker bier zonder schuimkraag) gebrouwen. De naam Bavaria verwijst naar de van oorsprong Beierse brouwmethode die ten grondslag ligt aan het brouwen van pilsener. Met de Latijnse naam voor Beieren, Bavaria, werd aan de consument duidelijk gemaakt dat het om bier van het type pilsener ging.

Facts & figures

  • 1924: opening Brouwhuis I
  • 1925: de drie gebroeders Frans, Piet en Jan richten de firma 'Gebroeders Swinkels' op
  • 1925: nieuwe brouwmethode voor het brouwen van pilsener
  • 1934: opening Brouwhuis II
  • 1934: levering eerste flessenbier
  • 1939: opening eigen mouterij
  • 1954: opening bottelarij
  • 1971: opening nieuwe mouterijtoren
  • 1990: opening Brouwhuis III
  • 2006: opening mouterij Eemshaven