Francais English Nederlands

Duurzaamheid

Vanaf 2014 zijn al onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid te vinden op www.bavaria.com/duurzaamheid. Met het lanceren van deze website worden onze uitgangspunten en ambities m.b.t. duurzaam ondernemen een stuk laagdrempeliger gemaakt. We vinden het belangrijk dat onze informatie toegankelijk en makkelijk te consumeren is voor iedereen. Van consument tot MVO professional. Uiteindelijk is duurzaam ondernemen pas echt effectief als het je omgeving ook aan het denken zet en het een beroep doet op eenieders verantwoordelijkheid. In 2013 hebben we een begin gemaakt om onze consumenten op een totaal nieuwe manier te bereiken. Schrijfster Renske de Greef schreef een Science-fiction thriller als opmaat voor het MVO jaarverslag van 2012 en maakte het daarmee een stuk toegankelijker voor een brede doelgroep. Dit e-book is nog steeds te lezen via www.bavaria.com/71.

Nuchter over bier 

Bier is een prachtig natuurlijk product met een ruime aanbod in smaken en soorten, variërend van alcoholvrij bier tot speciaal bier. Daarbij is de Nederlandse biersector een veerkrachtige sector die goed is voor de economie. Om deze veelzijdigheid te kunnen garanderen en haar veerkracht te behouden, willen de brouwers in Nederland hun verantwoordelijkheid nemen. Dit doen ze op het gebied van duurzaamheid en milieu, bier en economie en verantwoorde bierconsumptie. Daarbij past een website die uitgebreide informatie verstrekt over het product bier, matige en verantwoorde bierconsumptie, bier en gezondheid en nuchter opvoeden. In 2014 werd daarom de website www.nuchteroverbier.nl gelanceerd op initatief van de Nederlandse Brouwers.

Bavaria gaat voor Gedragscode Eerlijke Handelspraktijken

Vanwege de geluiden dat er soms problemen zijn tussen bedrijven in de voedselketen, is er een zogeheten Gedragscode Eerlijke Handelspraktijken opgesteld. Ofwel The Supply Chain Initiative. Het kan bijvoorbeeld gaan om het eenzijdig wijzigen van prijsafspraken of het toepassen van boeteclausules. De Europese Commissie heeft een aantal richtlijnen vastgesteld hoe het wel en niet zou moeten. Men erkent dat zich in de hele voedselketen oneerlijke praktijken kunnen voordoen. Men is ook bereid om deze aan te pakken. Het initiatief wordt in Nederland ondersteund door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Partijen in de voedselketen, zoals Bavaria, kunnen het belang van de gedragscode ondersteunen door een intentieverklaring te ondertekenen. Bavaria heeft dat ook gedaan.

We zullen nu de daad bij het woord moeten voegen, want de handtekening onder de intentieverklaring alleen is niet genoeg. Zo is er een vaste contactpersoon in geval van verschillen en speelt de gedragscode een belangrijke rol bij het opstellen van contracten. Het feit dat wij dit initiatief ondersteunen, betekent dat wij de beginselen respecteren bij het opstellen van nieuwe contracten met bijvoorbeeld retailers. Daarnaast verstrekken we in de eigen organisatie meer informatie over de gedragscode en stellen we ook onze afnemers en leveranciers op de hoogte.

Meer informatie over dit initiatief is te vinden op www.supplychaininitiative.eu.