Francais English Nederlands

Groeistrategie stuwt Bavaria naar recordomzet

13-04-2017

Brouwerij publiceert eerste geïntegreerde jaarverslag

Lieshout – Bavaria N.V. heeft in 2016 wederom een recordomzet gehaald. De omzet steeg met 14,8 procent ten opzichte van 2015, van € 531,3 miljoen naar € 610,1 miljoen. Het nettoresultaat groeide van €30,2 miljoen naar €32,9 miljoen. Bavaria N.V. produceerde in 2016 ruim zeven miljoen hectoliter bier in zes brouwerijen en is nu in meer dan 130 landen aanwezig. In 2016 deed de brouwer ook een aantal significante investeringen, wat resulteerde in een investeringstoename van € 34 miljoen in 2015 naar € 51,1 miljoen in 2016.

Bavaria N.V. realiseerde de groei door autonome groei, new business en overnames. Zo werd in 2016 Palm Belgian Craft Brewers overgenomen, passend bij de ambitie om de ultieme portfoliospeler te worden. Daarnaast is er een samenwerking opgezet met Molson Coors UK en werd in de Verenigde Staten de importeur Latis Imports overgenomen.

Frank Swinkels, CFO: “De overname van Palm Belgian Craft Brewers was zonder twijfel het hoogtepunt van 2016. Het samengaan van twee familiebedrijven was een uniek moment in onze geschiedenis. We voegden met trots het rijke assortiment van speciaalbieren van Palm Belgian Craft Brewers toe aan ons portfolio.”

Internationale slagkracht

De ingezette strategie en de stappen die in 2016 zijn genomen dragen bij aan het uitbreiden van de internationale slagkracht van Bavaria N.V. “We zijn nu actief in meer dan 130 landen, hebben ruim 1.400 collega’s, 10 kantoren, 6 eigen brouwerijlocaties en 26 merken. Dat is iets waar wij enorm trots op zijn. Met onze groeiende internationale distributiekracht kunnen we onze merken ook internationaal laten groeien.”

Investeringen heeft het bedrijf niet alleen gedaan in het uitbreiden van het merkportfolio of in nieuwe afzetmarkten. Een grote investering werd gedaan in Holland Malt, eigendom van Bavaria N.V, voor de uitbreiding van de mouterij in de Eemshaven. In antwoord op de zowel nationaal als internationaal groeiende vraag naar kwaliteitsmout worden er momenteel twee extra mouttorens gebouwd om de productiecapaciteit te verdubbelen.

Ook bij Brouwerij Habesha in Ethiopïe is als gevolg van de populariteit van het merk de productiecapaciteit in 2016 verdubbeld.

Merkinnovaties

Naast de investeringen zijn er ook verschillende productinnovaties gelanceerd. Zo introduceerde Bavaria N.V. als eerste grote Nederlandse brouwer glutenvrij bier onder de naam Bavaria Premium Pilsener Glutenvrij. Swinkels: “Het uitgangspunt voor onze portfoliostrategie is dat wij voor ieder moment een passend biertje willen bieden. Consumenten gaan steeds bewuster om met hun gezondheid en daarom was het voor ons een logische stap om de groeiende groep van consumenten met coeliakie en consumenten die bewust voor een glutenvrij dieet kiezen ook te kunnen laten genieten van ons bier. We hebben hier zeer veel positieve reacties op gehad”.

Eind 2016 introduceerde Bavaria ook de nieuwe internationale merkcampagne ‘Welcome to the Family’. Na vijftien jaar nam Bavaria afscheid van de slogan ‘Zo, nu eerst een Bavaria’ en communiceert zij nu vanuit de kracht van het familiebedrijf. “Bier verbroedert en brengt mensen samen en deze universele boodschap dragen we eerst in Nederland uit en vervolgens in alle landen waar Bavaria actief is”, aldus Swinkels.

Oneindig Ondernemen

Dit jaar heeft Bavaria N.V. voor het eerst het financieel en MVO-jaarverslag samengevoegd. In 2015 werd de MVO Kroonkurk geïntroduceerd, waarin alle activiteiten en programma’s op het gebied van duurzaam ondernemen bij elkaar kwamen onder de pijlers: kwaliteit, continuïteit, genieten en cohesie. Deze zijn in 2016 onderdeel geworden van de algemene doelstellingen voor 2020:

  • Realisatie van een stevige groei in netto-omzet, richting €1 miljard in 2020 (met behoud dan wel verbetering van de huidige EBITDA-ratio);
  • Uitvoeren van een nulmeting en het uitrollen van een circulair programma over alle vestigingen in 2017 en een realisatie van 50 procent circulair werken in 2020 voor alle vestigingen;
  • Een besparing van 10 procent per jaar op energie, water, afvalwater, afval en verpakkingen van 2016 tot en met 2020;
  • 0 ongevallen met verzuim in 2020.

Een belangrijk project als onderdeel van de MVO-strategie is Boer Bier Water, waarbij het restwater van de brouwerijen wordt hergebruikt om de boeren in de omgeving te voorzien van water. In 2016 zijn een aantal mijlpalen gerealiseerd, zoals het tekenen van de intentieverklaring, de ingebruikname van de vijzel met het subirrigatie systeem en de start van het teruggeven van gezuiverd restwater via het Wilhelminakanaal. Ook ontving Bavaria N.V. een Europese Interreg-subsidie met als doel verdroging in de landbouw tegen te gaan. 

Klik hier voor het geintegreerd jaarverslag: https://www.bavariacorporate.com/flexpaper/Bavaria-jaarverslag-2016.pdf

---


NIET VOOR PUBLICATIE

Contact voor media
Rinske van den Bos (rinske.vandenbos@bavaria.nl)

Over Swinkels Family Breweries N.V.
Swinkels Family Breweries N.V. is de holdingmaatschappij van o.a. Bavaria N.V., Palm N.V. en Holland Malt. Al zeven generaties lang leidt de familie Swinkels de onafhankelijke familiebrouwerij. Daarmee heeft de brouwerij een unieke positie op de internationale biermarkt. Swinkels Family Breweries N.V. kent vijf eigen brouwerijlocaties: Lieshout (NL), Berkel-Enschot (NL), Steenhuffel (BE), Roeselare (BE) en Debre Birhan (ET). Daarnaast werkt de brouwerij nauw samen met brouwerij de Molen uit Bodegraven. Het waarborgen van een constante hoge kwaliteit van deze bieren kenmerkt de belangrijkste filosofie van de brouwer. Zo brouwt de Bavaria brouwerij in Lieshout als enige grote brouwer in Nederland haar bier met zuiver natuurlijk mineraalwater uit eigen bronnen. Doordat het bedrijf daarnaast beschikt over twee eigen mouterijen heeft ze het gehele brouwproces in eigen beheer. Van de zeven miljoen hectoliter bier dat jaarlijks geproduceerd wordt, is  zo’n twee derde bestemd voor de export. Inmiddels genieten consumenten in meer dan honderddertig landen van de bieren van Swinkels Family Breweries N.V.